Algemeen
3 januari 2017 door Mirko

SSL en Google: HTTP-sites worden als onveilig gemarkeerd

Wanneer je als webwinkelier nog geen SSL-certificaat hebt geïnstalleerd op je webwinkel dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te realiseren. Waarom? Google gaat aankomende maand de websites zonder SSL (‘http-sites’) markeren als onveilig. Hierbij gaat het om websites die vragen om informatie zoals wachtwoord-en-creditcard gegevens. En omdat praktisch elke webwinkel dit doet kan een webwinkelier eigenlijk niet meer zonder SSL.

Chrome 56

Deze maand wordt de nieuwste versie van Google Chrome (Chrome 56) wereldwijd gelanceerd. De update van de browser zal bij de websites welke niet beveiligd zijn met een certificaat een waarschuwing tonen omtrent de onveiligheid van de website. Hierbij geeft Google aan dat ‘gebruikers blind worden van de veiligheidsmeldingen en daarom juist expliciet gaat aantonen wanneer een website dat niet is’. De verwachting is dat Google de waarschuwing op korte termijn zal uitbreiden met een rode driehoek, waar dat op het moment van lanceren een neutraler icon zal zijn.

Wanneer je als webwinkelier liever geen waarschuwing wilt hebben dat je website onveilig is dan is het verstandig om spoedig een SSL-certificaat aan te schaffen. Neem je de veiligheid van je webwinkel serieus? Dan adviseren wij absoluut de security scan webwinkelkeur aan.

Geen SSL = Conversiekiller

Met een marktaandeel van 41,66% is Google Chrome de meestgebruikte browser. De update van de Chrome browser mag dan ook in ernst genomen worden. Wanneer je website een melding meekrijgt dat deze ‘onveilig’ is dan zou dat het merendeel van je bezoekers afschrikken. Iets wat niet vreemd is, omdat weinig mensen een bestelling zouden plaatsen bij een webwinkel met een grote rode balk met de waarschuwing ‘onveilig’.

Daarnaast is een certificaat om meerdere redenen verleidelijk. Zo worden websites welke beveiligd zijn met SSL door Google voorgetrokken in de zoekresultaten. Wat inhoudt dat wanneer de webwinkel niet beveiligd is met een certificaat deze hoogstwaarschijnlijk lager zal ranken. Het algoritme van Google bestaat natuurlijk uit talloze onderdelen, maar SSL maakt daar wel onderdeel van uit.

Conclusie

We hebben hierbij enkele belangrijke redenen genoemd waarom het installeren van SSL op de webwinkel/website verstandig is. Wanneer je geen certificaat hebt geïnstalleerd op je webwinkel dan zal je hoogstwaarschijnlijk een groot deel van je orders mislopen met het uitrollen van Chrome 56. Nog niet overtuigd? Weet dan dat het ook wettelijk verplicht is om de website te beveiligen met SSL wanneer je om informatie zoals bijvoorbeeld klantgegevens vraagt. Als serieuze organisatie kun je dan ook eigenlijk niet meer zonder SSL.

Heb je vragen over de beveiliging van je eigen webshop of website en twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.